Yhteystiedot

Ruukkigolf
Hiekkamäentie 100
10420 POHJANKURU

Caddiemaster
019-245 4485
toimisto@ruukkigolf.fi

Aukioloajat

Ruukkigolf:
Suljettu | Golfautot:EI sallittu
Par 3:
Suljettu
Range:
Suljettu | Suljettu tältä kaudelta, lyöminen omilla palloilla sallittu.
Caddiemaster:
Ark 9:00-17:00 vkl 9:00-17:00.
Toimisto:
Ark 10:00-15:00 .
Ravintola:
Suljettu

GOLFIN SÄÄNTÖMUUTOKSET 2019

Golfin sääntöjä uudistetaan yleensä neljän vuoden välein. Seuraava muutos astuu voimaan poikkeuksellisesti jo 2019, ja luvassa on isoja muutoksia, jotka tähtäävät muun muassa pelin sujuvoittamiseen ja yksinkertaistamiseen.

 Tämä artikkeli perustuu lähinnä Suomen Golfliiton nettivuilta osoitteessa https://golf.fi/pelaajalle/saannot/ löytyvään materiaaliin.

 Golfin kolme kantavaa periaatetta ovat:

 • Pelaa kenttä sellaisena, kuin se on
 • Pelaa pallo sijaintipaikaltaan.
 • Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaisesti, niin sitten palloa pelataan sääntöjen mukaisesti.

Pelaajan on tunnettava säännöt kyetäkseen pelaamaan sääntöjen mukaisesti. Oheen on koottu muutamia merkittävimpiä muutoksia uusissa säännöissä. Uusi sääntökirja ja Pelaajan Opas suomennettuina tulivat myyntiin GoGolf-messuilla ja uutta PikaOpasta on myös jo saatavilla.

Pallo liikkuu etsinnän aikana: Jos vahingossa liikutat palloa etsinnän aikana, siitä ei seuraa rangaistusta. Jos pallo liikkuu, aseta takaisin alkuperäiselle paikalle. Jos et tiedä tarkkaa paikkaa tai miten pallo makasi ruohikossa, tulee paikka arvioida ja pallo asettaa siihen paikkaan.

Ei rangaistusta pallon liikuttamisesta viheriöllä: Rangaistusta ei seuraa, jos vahingossa liikutat palloa tai merkkinastaa viheriöllä. Esimerkiksi, jos vahingossa liikutat palloa harjoituslyönnillä tai lyöntiin valmistautuessa, pudotat pallon merkkinapin päälle ja pallo liikkuu, liikutat palloa jalallasi tai aiheutat merkkinapin liikkumisen. Rangaistusta ei seuraa ja aseta pallo tai merkkinappi takaisin alkuperäiselle paikalle.

Uusi pudottamismenettely: Kun palloa pudotetaan polven korkeudelta, joudut tn. pudottamaan sen vain kerran, ja silti tietty satunnaisuus jää sille, mihin pallo päätyy. Menettely on yksinkertainen. Pidä palloa polvenkorkeudella ja päästä siitä irti niin, että se putoaa suoraan alaspäin ja varmista, että pallo putoaa vapautumisalueelle ja jää sille. Älä heitä, vieritä tai laita palloon kierrettä äläkä anna sen pudotessa osua sinuun. Jos pudotat pallon vahingossa väärältä korkeudelta, voit nostaa pallon ja pudottaa sen uudelleen oikealta korkeudelta ilman rangaistusta.

Vapautumisalueen mittaaminen ja miten pallo tulee pudottaa ja pelata: Pudottaessasi palloa yhden tai kahden mailan kokoiselle vapautumisalueelle uusien 2019 sääntöjen mukaan mailanmitalla tarkoitetaan aina pisimmän mukanasi olevan mailan mittaa pois lukien putteri. Useimmille pelaajille tämä tarkoittaa draiveria, mutta ei aina. Vapauduttaessa sivuttain punaiselta estealueelta, voidaan mitata kaksi mailanmittaa. Jos taas vapaudutaan pelaamattomasta paikasta taaksepäin linjassa lipun ja pallon paikasta tai vapaudutaan estealueesta linjassa taaksepäin, mitataan yksi mailanmitta. Koska pallon pudotettava ja sen on jäätävä vapautumisalueella, alue on hyvä merkitä tiitikuilla, jos alue on epätasainen. Jos näin ei käy, pallo on pudotettava uudelleen vapautumisalueelle. Jos se taas vierii ulos alueelta, on se asetettava mahdollisimman lähelle paikkaa, jossa se toisella pudotuskerralla osui maahan.

Pallon Vaihtaminen: Kun säännöt sallivat nostaa pallon vapautumisen yhteydessä sen sijaan että sitä pelataan sijaintipaikaltaan, voit joko jatkaa alkuperäisellä tai korvata sen jollain muulla pallolla.

Viheriöpeli: Arvioitaissa puttilinjaa viheriöllä, pelaajaa ei rangaista, jos caddie tai pelipartneri koskettaa pelilinjaa näyttäessään, minne pelaajan tulisi tähdätä tai mihin putti kallistuu. Samoin viheriöltä saa nyt korjata lähes kaikki vauriot. Alastulojälkien ja vanhojen reiänpaikkojen lisäksi saat korjata piikinjäljet ja muut kenkien aiheuttamat vauriot, eläinten ja kentänhoidon aiheuttamat vauriot. Myöskin lipputangon saa jättää reikään putatessa viheriöltä, eikä siitä enää saa rangaistusta. Jos putatessa pallo jää nojaamaan lipputankoon ja osa siitä on viheriön pinnan alapuolella, sen katsotaan olevan reiässä ja pallon voi nostaa. Caddie ei saa seistä pelaajan takana puttilinjan jatkeella lyönnin aikana ja hänen on poistuttava jatkeelta jo ennen lyöntiasennon ottamista. Jos pallo päätyy väärälle viheriölle, sekä pallon että pelaajan on vapauduttava viheriötä kokonaan.

Bunkkeri: Hiekkaa saa rangaistuksetta koskettaa vahingossa esim. mailalla nojatessa tai kävellessä, mutta harjoitusssvingillä, taakseviennissä tai pallon lähellä (edessä tai takana) maila ei saa osua hiekkaan. Bunkkerista voi vapautua kokonaan kahden lyönnin rangaistuksella pudottamalla pallon reiän ja pallon sijaintipaikan linjassa taaksepäin. Tahattomasta kaksoiskosketuksesta (joita usein tulee bunkkerilyönneistä) ei enää tule rangaistusta vaan se lasketaan yhdeksi lyönniksi. Bunkkerissa saa myös poistaa kaikki pelaamista haittaavat kivet, kävyt, oksat ja puiden lehdet ilman rangaistusta.

Pallon etsimisaika on lyhentynyt kolmeen minuuttiin. Pallo määritellään kadonneeksi, jos sitä ei ole löytynyt kolmen minuutin sisällä etsimisen aloittamisesta.

Säännöt eivät enää tunne termiä vesieste. Vesiesteet kuuluvat nyt estealueisiin, joiksi voidaan määritellä myös vedettömät alueet kuten tiheiköt, aavikkoalueet ja kivikot. Estealueilta voi vapautua tuttuun tapaan yhdellä rangaistuslyönnillä. Ne voidaan edelleen merkitä joko keltaisilla tai punaisilla paaluilla. Pallon pudottaminen estealueen toiselle puolelle yhtä kauas reiästä (entinen sivuvesiestettä koskeva sääntö) ei ole enää mahdollista, ellei sitä ole erikoistapauksissa paikallissäännöillä sallittu. Estealueen pohjaa saa nyt koskettaa mailla ja kädellä. Siellä voi myös tehdä harjoitussvingejä ja poistaa irralliset luonnonhaitat kuten kivet, kävyt, oksat ja puiden lehdet. Pallon asemaa ei saa kuitenkaan parantaa.

Alastulojälkeensä painuneen pallon saa nyt nostaa ja pudottaa rangaistuksetta peliin millä tahansa kentän yleisellä pelialueella (= koko muu kenttä paitsi estealueet, bunkkerit ja pelattavan reiän tiiausalue ja viheriö). Pallon on kuitenkin oltava painunut maahan (multaan). Hiekkaan, sammaleeseen, jäkälään tai kaktukseen painunutta palloa ei voi nostaa.

READY GOLF

Lyöntipelikilpailussa pelinopeusaikataulun lisäksi (yleensä määritelty kilpailuihin), EGA ja SGL aktiivisesti kannustavat pelaajia hyväksymään “Ready Golfín” pelinopeuden parantamiseksi.

“Ready Golf” on yleisesti käytetty sanonta, joka ilmaisee, että pelaajien tulisi pelata aina, kun ovat valmiita pelaamaan, sen sijaan, että noudatettaisiin tiukasti ”kauimpana reiästä pelaa ensin” määräystä/etikettiä.

Ready Golf pitää sisällään lukuisia toimia, jotka parantavat pelinopeutta. Esimerkkejä Ready Golfista ovat:

 •  Lyöminen, kun se on turvallista, jos kauempana reiästä olevalla toisella pelaajalla on vaikeuksia lyöntinsä kanssa ja hän joutuu pohtimaan eri vaihtoehtoja.
 • Lyhempilyöntiset pelaajat pelaavat ensimmäisinä tiiltä tai väylältä, jos pidempilyöntiset joutuvat odottamaan lyöntiään.
 • Avauslyönnin lyöminen ennen omaa vuoroaan, jos vuorossa oleva ei ole valmis lyömään vielä omaansa
 • Lyöminen, jos kauempana reiästä oleva pelaaja odottaa tuomaria tai sääntötulkintaa.
 • Lyöminen ennen kuin auttaa toista pelaajaa löytämään kadoksissa olevaa palloa.
 • Reikään asti puttaaminen, vaikka se tarkoittaisi, että seisoo lähellä toisen pelaaja puttilinjaa.
 • Lyömistä, jos juuri bunkkerista pelannut pelaaja olisi edelleen kauimpana reiästä ja hän ei ehdi lyömään, koska haravoi bunkkeria.
 • Pelaajan pallon mennessä viheriön yli tulisi toisien pelaajien, jotka ovat lähempänä reikää, mutta esim. viheriön edessä chippaamassa, pelata sillä aikaa, kun pelaaja kävelee pallolleen.
Jaa:
Kategoriassa Ajankohtaista