Jalkaväen kenraali Adolf Ehrnroth lausui aikoinaan viisauden, jonka mukaan nykyisyyttä on vaikea ymmärtää, jos ei tunne menneisyyttä. Ilman historian tuntemusta on tulevaisuuden rakentaminenkin silloin vaikeampaa. Ruukkigolfin historia ja syntytarina hakevat varmaan vertaistaan Suomen golfkenttien joukossa ja voimme esitellä sitä ylpeänä myös uusille pelaajasukupolville.
Ruukkigolf sijaitsee historiallisella maaperällä
Brödtorpin kartanon 620 neliömetrin päärakennus on rakennettu 1700- luvun loppupuolella ja muutettu nykyiseen asuunsa 1910 – 12. Nykyinen sukuhaara tuli isännäksi taloon vuonna 1916, jolloin Ernst Rotermann osti tilan itselleen. Tilalla on harjoitettu maataloutta hyvin monipuolisesti. Se on ollut aikoinaan iso maitotila, jossa on kasvatettu myös lampaita ja hevosia. Pelloilla on myös viljelty monipuolisesti viljaa, juureksia ja hedelmiä. Nykyinen ysiväylä on joskus ollut tilan mansikkaviljelmä. Tila on myös kuuluisa omenistaan ja omasta Brödtorp-mustaherukastaan (Ribes Nigrum).
Brödtorpin työntekijöiden määrä on ollut laajimmillaan erittäin iso – kymmeniä perheitä, josta kertoo ympäri Ruukkigolfin aluetta sijoittuvat henkilökunnan asuintilat. Esimerkiksi nykyinen klubitalomme on toiminut neljän perheen asuntona.
Mistä Ruukkigolf sai alkunsa?
Brödtorpin kartanon isäntä Ernst Knape on muistellut kentän alkuvaiheita kolmessa Froglegissa (1/1988, 1/2012 ja 1/2018), joten tämän lähemmäksi Ruukin syntyhistoriaa tuskin pääsee kukaan. Annetaan sana Ernstille:
Käänteentekevä Amerikan matka – golf tuli yllättäen tutuksi
”Isäni oli solminut 1950-luvulla suhteita USA:n suuntaan ja sai järjestettyä minulle harjoittelupaikan tuttuun perheeseen amerikkalaiselle farmille 1960-luvulla. Tarkoituksena oli opiskella ja haistella uusia tuulia maatalouden kehittämiseen ja tietysti myös opetella sujuvaa englannin kieltä. Kun saavuin sinne perille, niin tila oli muuttanut yllättäen täysin toimintaansa. Pelloille oli rakennettu golfkenttä ja ylimääräisillä alueilla kasvatettiin siirtonurmea. Sieltä se idea golfkentästä taisi jäädä kytemään lähes neljännesvuosisadaksi”. – Ernst kertoo
Ruukkigolfin ensimmäiset askeleet
Yhdelle miehelle golfkentän perustaminen tuntui kuitenkin liian isolta haasteelta ja Ernst esittelikin idean Karjaan Rotary-klubilla, jossa oli jo esiintynyt viriävää kiinnostusta golfiin.
”Kuulin että Rissasen Erkillä oli suunnitelmia golfkentän rakentamiseksi Karjaalle ja kun aloimme suunnitella yhdessä asiaa, niin ajatus kentän rakentamisesta Brödtorpin maille syntyi vuonna 1985.
Projekti lähtikin tästä varsin ripeästi eteenpäin ja osakeyhtiö perustettiin jo keväällä 1986. Ry:n vuoro tuli sitten samana syksynä.”
Saimme starttia varten 3,5 miljoonan markan lainan ja sillä kenttäprojekti sitten konkretisoituikin. Rissasen Ekin ohella myös Väänäsen Pentti ja Holmbergin Guy kantoivat vastuita organisaatioiden ensiaskelista” – kertoo Ernst yhdistyksen alkuajoista.
Paljon erilaisia kenttäsuunnitelmia
”Ensimmäiset kenttäsuunnitelmat teki arkkitehti Reijo Hillberg, jonka käsialaa on esimerkiksi Pickalan golfkeskus. Emme kuitenkaan löytäneet näistä meille sopivaa ratkaisua ja uudet suunnitelmat tilattiin kenttäarkkitehti Lasse Heikkiseltä. Heikkinen suunnitteli Ruukkigolfiin myös 2×18 väylän vaihtoehdon, josta kuitenkin luovuttiin liian suureellisena. Tältä pohjalta rakentui sitten nykyinen 18 väylän kenttä.
Kentän nimeäkin mietittiin paljon. Brödtorpia pidettiin liian vaikeana vaihtoehtona ja lopulta päädyimme Ruukki/Bruk – vaihtoehtoon, koska nimien yhteys tänne Länsi-Uusimaalle oli hyvin luonteva”.
Ruukkigolfin maanrakennuksesta vastannut porukka tuli Ahvenanmaalta. ”Pojat tekivät erittäin pitkää 4-päiväistä työvuoroa ja läksivät sitten pitkäksi viikonlopuksi kotiin. Osa työporukasta nopeutti kotimatkaansa ja käytti Ahvenanmaalle avattua jäätietä. Aivan kaikki eivät siihen seikkailuun uskaltautuneet, vaan käyttivät lentokonetta kotimatkoihinsa” – Ernst kertoo.
Ruukkigolf avataan – Pohja nousee Suomen golfkartalle
Kenttäprojekti ja maarakennus etenikin sitten rivakalla vauhdilla ja range avattiin toukokuussa 1987 ja ensimmäinen ysi saatiin auki heinäkuussa 1987. Samana vuotena alkoi myös entisen kartanon väentuvan saneeraus klubitaloksi.
Viralliset avajaiset pidettiin sitten 7.8.1988 ja Ruukkigolf oli 13. täyspitkä kenttä Suomen historiassa. Nordcenterin avajaiset olivat vain päivää aikaisemmin, joten silloin Pohjan kunta otti ison loikan Suomen golfkartalle.
Golfkentän vihkiäiskilpailut pidettiin 15.8.1988 ja kisojen erikoisuutena oli picnic-tarjoilu väylän 5. tiiboxissa. Mukaan oli saatu Suomen sen hetken kovimpia pelaajia ja ensimmäisen kilpailun kärkikaksikko olikin odotetusti Riku Soravuo (82 lyöntiä) ja Mikael Piltz (84). Kisaamassa oli mukana myös naapurikentältä Jore Eriksson ja Mark A. Whithorn.
Elokuussa 1988 oli jo 43 ruukkilaista saanut virallisen tasoituksen. Seuran parhaat pelaajat olivat silloin Väinö Petramaa ja Lauri Pasanen tasoituksilla 12. Nykyisistä pelaajistamme esimerkiksi kapteeni Eki Peurala löytyi jo tasoitusluettelosta. Vuoden 1988 starttikirjaan merkittiin 3379 pelikierrosta, joten toiminta lähti varsin vilkkaasti käyntiin.
Seura kasvaa voimakkaasti ja perinteet alkavat
Vuoden 1989 alkaessa seurassa oli jo 569 jäsentä ja kasvua ennustettiin noin 250 jäsenen vuosivauhtia. Virallisia tasoituksia oli 74 kpl, joista 10 oli naisia. Pelaajamäärän nopean kasvun myötä jäsenrekisteri siirrettiin tietokoneelle ja sen hoitamiseen palkattiin toimistosihteeri. Kaikesta voi aistia, että elimme silloin 80-luvun lopun nousukautta.
Hanskat naulaan – perinne lienee yksin seuran vanhimmista ja ensimmäinen tilaisuus järjestettiin jo 5.11.1988, jossa ensimmäinen kapteenimme Erkki Rissanen naulasi hanskansa juhlaillallisen yhteydessä klubitalon parruun. Klubitalo ei ollut silloin lähelläkään nykyistä vastaavassa kunnossa ja esimerkiksi sen lämmitykseen uhrattiin paljon aikaa, joka mahdollisti tämän juhlan ja tradition aloittamisen.
Frogleg – seuramme tarinan tallentaja
Uuden seuran toimintaa alettiin organisoida aktiivisesti ja myös tiedotustoiminta saatiin ripeästi liikkeelle. Ensimmäinen numero, joka sai nimekseen Frogleg-jäsentiedote, julkaistiin kesällä 1988 ja siitä alkoi tähän päivään saakka ulottuva kausijulkaisumme historia.
Kysymysmerkkejä oli paljon ja niin lehden kuin koko seurankin toiminta haki vasta muotoaan. Ehkä hieman hapuillen, mutta kuitenkin koko ajan optimistisessa etunojassa.
Frogleg sisälsi tuohon aikaan paljon sellaista informaatiota, jonka kotisivut ovat myöhemmin korvanneet. Lehdestä löytyi kokous- ja kilpailukutsuja, ravintolan ruokalistoja, mailojen myynti-ilmoituksia, vuosikertomuksia, pro shopin hinnastoja, toimintasuunnitelmia ja myös erittäin paljon mainoksia.
Mistä tulee nimi Frogleg?
Meitä myöhemmin seuraan liittyneitä on usein ihmetyttänyt nimen Frogleg historia. Lehti on saanut nimensä aikalaistietojen mukaan väylän 4 lempinimestä, jossa yhdistyi kaksi elementtiä; oikealle kaartava dogleg ja Torsjön sammakot ”frogs”. Pieniä sammakonpoikia oli ajoittain valtavasti 3. ja 4. griineillä – jopa reiíssäkin. Tämän ongelma korjaantui myöhemmin maanrakentamisen myötä.
Varhaiset jäsenlehtemme kuvaavat hyvin seuran virallisen historian rinnalla aikaa, trendejä, puheenaiheita ja golfyhteisön kehittymistä. Alkuaikojen Froglegit tekevät historiasta elävää ja antavat meille hyvän taustatiedon ymmärtää nykyhetkeä menneiden kautta.
35 vuotta – yksi sukupolvi – on kulunut kuin hetkessä ja jokainen ruukkilainen on osa yhteistä historiaamme ja kollektiivista muistiamme. Miltähän seuramme näyttää 35 vuoden päästä?
On hienoa tuntea Ruukkigolfin historiaa ja olla yhtenä lenkkinä viemässä viestikapulaa eteenpäin. Kiitän sydämestäni alkuaikojen pioneereja, sitoutuneita osakkeenomistajia ja aktiivisia jäseniämme arvokkaasta panoksestanne Ruukkigolfin matkalla nykyhetkeen.Kiitän myös, että osakkaamme ovat pysyneet uskollisesti mukana taustayhtiössä ja sen kautta taanneet golfyhteisömme kehittymisen. Ilman tätä panostusta emme olisi tässä tilanteessa juhlimassa 35-vuotiasta historiaamme.
Alla kuvia ja lehtileikkeitä alkuvuosilta:
Takaisin FROGLEG-päävalikkoon.
Kategoriassa: Frogleg News