Kentänhoito

Kenttähenkilökunta

Ruukin kentänhoidon Dream Team: Sami Ekman (kenttämestari), Jali Savonen, Hannes Savonen, Harri Korkman ja David Madsen.

Kenttämestarin ja hänen tiiminsä työ luo edellytykset nautinnollisille golfkierroksille. Työpäivät ovat usein täydessä käynnissä, ennenkuin aamuvirkuimmat pelaajat saapuvat aamukierrokselle. Useimmiten törmäämme kenttähenkilökuntaan kesäisin nurmikon leikkuussa, mutta kokonaisvaltainen kentänhoito on paljon muutakin.

Kokemus, asiantuntemus ja paikallisten olosuhteiden tunteminen ovat se pohja, jolla Ruukinkin kenttä pidetään vuodesta toiseen loistavassa kunnossa. Lopputulos on aina monen yksityiskohdan summa ja siihen vaikuttavia tekijöitä on valtava määrä, kuten resurssit, sää, kilpailut ja käytettävissä oleva budjetti.

Leikkaukset ovat se näkyvin osa kentänhoitoa ja ne tapahtuvat keskikesällä useamman kerran viikossa. Leikkuukorkeudet vaihtelevat kauden aikana ja tarpeiden mukaan. Leikkuukorkeuden määritellään tarpeiden mukaan jopa alle millimetrien tarkkuudella, jolloin myös kalustoa tarvitaan joka lähtöön. Myöskin termit pystyleikkuu ja harjaus kuuluvat alan termeihin ja niiden tavoitteena on tihentää kasvustoa.

Kastelu voidaan lukea myös kentän näkyviin hoitotoimiin. Vaikka kastelulaitteet eivät olisikaan aina päällä, niin kentän kosteuden seuranta kuuluu päivittäisiin rutiineihin. Jo pelkkä kastelulaitteiston olemassaolo työllistää kentänhoitoa ja laitteistoa huolletaan säännöllisesti.

Dressaukseen törmäämme useamman kerran pelikauden aikana, kun griineille on ilmestynyt hiekkaa. Hiekat tasoitetaan verkolla tai harjalla, joka pudottaa sen kasvuston sekaan. Tällä tavoin nopeutetaan viheriöitä ja tasataan niiden epätasaisuuksia.

Termiin ilmastus törmäämme taas useamman kerran kaudessa, kun väylille on ilmestynyt holkkeja tai griineille pieniä reikiä tai viiltoja. Ilmastuksen tavoitteena on pitää kasveista parempaa huolta, tihentää kasvustoa ja pitää pinnat pehmeinä. Syvemmälle ulottuva ilmastus parantaa veden, ravinteiden ja ilman kiertoa kasvualustassa. Jyräys tapahtuu ilmastuksen jälkeen ja se tasoittaa ja nopeuttaa griinien pintaa.

Koneiden ja laitteiden huolto kuuluvat myös kentänhoidon jatkuviin toimenpiteisiin, koska erilaisia leikkuuyksiköitä ja muita laitteita löytyy huoltohallista kymmenittäin. Kenttähenkilökunta hoitaa myös säännöllisesti lippujen paikkojen vaihdon ennakkosuunnitelman mukaan.

Bunkkereiden hoito on olennainen osa kenttähenkilökunnan työtä ja se vaatii myös paljon käsityötä esimerkiksi hiekan möyhimisen ja reunojen siistimisen suhteen.

Lannoitukset ovat myös osa kentänhoidon työtä ja niiden käyttö ympäristösyistä on hyvin hallittua. Osa lannoitteista ruiskutetaan ja osa näkyy taas pelaajille pieninä rakeina, jotka kyllä häviävät ja liukenevat nopeasti maaperään.

Muistetaan, että griinien paikkaukset, bunkkereiden haravoinnit, haravoiden asettelut jne. kuuluvat ensisijaisesti pelaajille, jolloin yhteispelikin sujuu helpommin.